WATER RETAINER® WATER RETAINER®

Preparat za kondicioniranje tla – koncentrat.

Water Retainer je kondicioner tla na bazi organskih materijala.  Njegovo djelovanje u tlu traje 3 mjeseca od vremena primjene. U tom periodu, uz stručnu uporabu, u tlu se značajno  povećava sposobnost zadržavanja vlage iskoristive biljkama.

 

Što je WATER RETAINER® ?

Water Retainer je kondicioner tla na bazi organskih materijala.  Njegovo djelovanje u tlu traje 3 mjeseca od vremena primjene. U tom periodu, uz stručnu uporabu, u tlu se značajno  povećava sposobnost zadržavanja vlage iskoristive biljkama. Ako ovu izuzetnu sposobnost iskoristimo na početku razvoja biljke, ta prednost će se u daljnjoj vegetaciji manifestirati boljim razvojem korijena i boljom opskrbom vode. U tom slučaju suša će napraviti znatno manju štetu na biljkama. Ukoliko dođe do suše, biljke mogu izdržati dva puta duži period bez težih oštećenja ili s manjim stresom. Te prednosti će se najbolje primijetiti u prinosu zbog manje štete od suše.

Uporabom WATTER RETAINER-a smanjuju se promjene u tlu nastale uslijed suše, a koje imaju za posljedicu nepovoljna stanja tla  ( zbita i tvrda površina tla).  Isušena,  zbita zemljina površina postaje vodoodbojna pa i kod slabije kiše apsorpcija vode takvog tla je manja, što dodatno povećava zbijenost zemlje. Nedovoljna opskrba tla vodom, zbijenost i slaba prozračnost može uzrokovati višegodišnje posljedice. Pomoću uporabe preparata Water Retainer tretirano tlo može vezivati vlagu čak iz zraka. Poljoprivredno tlo sa zadovoljavajućom  vlažnošću  rezultirat će boljim i kvalitetnijim prinosima.
 

Teorija iza Water Retainer-a

Biljke hranivo apsorbiraju u obliku iona, a za to je potrebna voda. Kod pripreme tla za sjetvu,  gotovo u svakom slučaju, osnovni uvjet odabira tehnologije je vlažnost tla.

Na našim područjima od oborinske vode koja ne otječe, za biljke ostaje   32-47%  iskoristive količine, bez obzira da li je to 400 ili 900 mm oborina godišnje.
Iznenađujuća je činjenica da se isparavanjem s površine i iz zemlje  gubi od 38-49% oborinske vode.

Water Retainer će svoje djelovanje mjesecima iskazivati u obliku vezivanja vodene pare iz zraka, što nije samo kondenzirana voda na lišću (rosa), nego opća vlažnost iz zraka. Time će osigurati značajnu količinu vode.

Water Retainer neće stvoriti izvor vode, ali će omogućiti da se iz postojećeg, dosad nedohvatnog izvora, pretvori vodena para iz zraka u kapljice vode upotrebljive za biljke, čime se zadržava vlažnost zemlje.

Znanstvenici Agronomskog fakulteta u Debrecenu i istraživači Mađarske Znanstvene Akademije su potvrdili u mnogobrojnim publikacijama, povezanost između vlažnosti, hranjiva i prinosa u poljoprivredi.

Jednu bitnu stvar možemo rezimirati, da bez vode nema života. Voda je gospodar.

Posebno možemo naglasiti ulogu mikroorganizama, bakterija, gljivica, mikoriznih gljivica tla i enzima koji su važni za apsorpciju hranjiva iz tla i za razvoj biljaka.

 Ovi organizmi ujedno  pretvaranju biljne ostatke  u hranjive sastojke  za  što je  također neophodna voda.

Mjerenjima je dokazano da se na zemlji tretiranoj s Water Retainerom, zadovoljavajućom mikrobiološkom aktivnošću u većoj količini povećava iskoristivost fosfora. Osnovni uvjet  za to je dovoljna količina vode u tlu. Poseban znanstveni rad obrađuje u detalje sinergiju Water Retainera i mikrobiološkog života u zemlji.

Kako bi maksimalno iskoristili sve pogodnosti Water Retainer-a trebamo dobru agrotehniku i učinkovito snabdijevanje s hranivom.  Ovakvim korištenjem slobodno možemo računati s povećanjem prinosa, što nam daje vrlo dobru ekonomsku računicu za korištenje Water Retainera i možemo kompenzirati sušu ili fluktuaciju kiše.

 U tlu koje je dovoljno snabdjeveno vodom, život u zemlji je uravnotežen, a prinosi puno bolji.

 Water Retainer nam pomaže riješiti problem sa vodom.

Kako možemo pojačati život u zemlji? Ako postignemo omjer zraka i vode u tlu 50:50% u dijelu gdje zemlja ne ispunjava prostor.

Water Retainer će vam pomoći u vezi s vodom, ostali dio posla je vaš.

 
Preuzmite dokument:
Water Retainer - Bio Certifikat EN   (226.38 KB)
Water Retainer - Bio Certifikat HR   (81.41 KB)
Water Retainer - Letak   (301.53 KB)
 

Water Retainer se nanosi na površinu zemlje prskanjem tla ili miješanjem u vodi za zalijevanje. Razređivanje s vodom je moguće u širokom omjeru, ali ne treba biti veći od 1:100. Water Retainer vremenom sa površine zemlje ulazi u gornji sloj tla i veže se na korijen i na čestice zemlje. Prilikom kiše ili zalijevanjem će propustiti vodu u donje slojeve zemlje da se stvori  rezerva vode. Kada vodena para kroz kapilare krene prema površini zemlje Water Retainer počinje djelovati i veže vodenu paru pretvaranjem u male kapljice. Ove kapljice su već iskoristive za korijen biljke. Na površini zemlje Water Retainer također veže vodu što se dodaje tlu.

Preparat je higroskopan, privlači vodu i ako dođe u kontakt sa lišćem, treba ga oprati sa površine biljke sa 2 – 2,5mm kišnim zalijevanjem (bez pranja može uzrokovati fleke na površini biljke).

Namjena: za svaku biljku i za svaku vrstu tla

Water Retainer sa stručnom uporabom  može se uspješno koristiti u svim kulturama biljaka i u svim vrstama tla.

Water RetainerWater Retainer

Skladištiti u suhom i zatvorenom prostoru. Čuvati od smrzavanja, oksidirajućih sredstava, jakih kiselina i lužina.ako dolazi do kondenzacije ili se pojavi plijesan to je normalna pojava kod preparata. Ako je potrebno prije korištenja procijediti preparat.

0,1 l    0,4 l    1 l   10 l   20 l 200 l i 1000 litara

Zdravije biljke

Prema iskustvu stabilnija vlažnost zemlje pospješuje razvoj mikroorganizma u tlu, što uzrokuje bolju apsorpciju hranjivih sastojaka kroz korijen biljke.

Ako je promjena vlažnosti u tlu manja i ostaje blizu optimalnoj, biljke će se bolje razvijati. Mikroorganizmi u tlu su zdraviji i osnivat će uravnoteženi život u tlu, bolje će se iskoristiti hranjiva u tlu i npr. fosfor će se bolje iskoristiti. Zdravije biljke će imati veću toleranciju na stres i tako će lakše podnijeti ekstremne meteorološke uvjete. Gore navedeno je sve dokazano iskustvom.
 

Ušteda vode

Biljke će zahtijevati i do 50% manje vode kod zalijevanja.

Tu vodu možemo koristiti za neke druge potrebe.

Sa korištenjem Water Retainer-a dovoljno je i do 50% manje vode za zalijevanje. To možemo postići  smanjenjem količine vode kod svakog zalijevanja ili ćemo povećati vremenski period između zalijevanja. Prikladniju metodu ćemo izabrati ovisno o vremenskim prilikama i o stanju biljke. Ušteda vode nije samo financijska korist nego služi interesu buduće generacije. Voda je skupa i količina nije beskonačna.

Potvrda za ekološki uzgoj:

Na temelju izvješća Agronomskog fakulteta- Sveučilište  u Zagrebu, proizvod je pogodan za korištenje u ekološkoj proizvodnji.
 

Generalni zastupnik za Hrvatsku:

Pharos d.o.o. Zagreb, www.waterretainer.com.hr
 

Distributer:

OXY ECOLOGY j.d.o.o., Kohova 3, 52 100 Pula , Tel: 052 222 698, Mob: 099 4696 272,  oxyecology@oxy.hr

 
Pošaljite upit za WATER RETAINER®

Sva gnojiva su dozvoljena u ekološkom uzgoju u skladu sa EU REGULATIVOM 834/2007 i 889/2008.

  Oxy i Bio-Protan gnojiva - Sve